ru

м. Житомир, площа Путятинська, 2
(офіс-центр "Путятинський" - 4 поверх)

м. Новоград-Волинський,
вул. Н.Оржевської,8, 3й поверх

Спермограма

Спермограма – розгорнутий аналіз сперми – зазвичай це перший етап в оцінці фертильності чоловіка. Як правило, обстеження з приводу безпліддя першою починає жінка, однак лікар повинен  ознайомитися зі  спермограмою  чоловіка ще до того, як вона почне  інші обстеження.

Нерідко може проводитися серія послідовних досліджень спермограми з інтервалом в декілька днів або тижнів. Це пов»язано з тим, що показники спермограми достатньо варіабельні, тому при наявності деяких відхилень, виявлених при першому дослідженні сперми,  лікар може направити пацієнта здати декілька зразків сперми.

Підготовка до спермограми

Згідно встановленим стандартам чоловіку рекомендується  утримуватися від статевих контактів на протязі трьох-чотирьох днів перед здачею  сперми. Перед дослідженням слід  відмовитися  від вживання алкоголю, рекомендовано виключити відвідування бані та сауни, обмежити перебування на сонці. В цей період також недопустиме застосування сильнодіючих ліків, якщо вони не були призначені лікарем, поскільки це може негативно вплинути на показники спермограми. Підвищення температури тіла під час простудних захворювань в період 3 місяців перед дослідженням може викликати серйозні тимчасові зміни в еякуляті навіть до азооспермії. Тривале переохолодження також може негативно відбитися на показниках спермограми.

Зразок сперми для спермограми отримують шляхом мастурбації в спеціально обладнаній кімнаті, яка, по можливості, повинна знаходитися поблизу приміщення лабораторії, де буде проводитися аналіз. Дуже важливо, щоб отриманий зразок сперми як можна швидше, на протязі декількох хвилин після його отримання, був доставлений в лабораторію на дослідження. Тому сбір сперми в домашніх умовах з наступним транспортуванням в лабораторію можливий тільки в тих  випадках, коли пацієнт в силу певних обставин не може самостійно прибути до лабораторії (хвороба, інвалідність) або категорично нездатний  отримати сперму в умовах лабораторії.

Не допускається отримання сперми після статевого акту, за допомогою орального сексу, так як деякі показники  спермограми можуть бути змінені через попадання в эякулят домішків вагінального вмісту або слини.

Сперму збирають в спеціальні одноразові стерильні контейнери, зроблені з нейтральних матеріалів. Важливо, щоб вся порція сперми попала в контейнер, так як втрата навіть декількох крапель сперми може значно зменшити кількісні показники еякуляту.

 

Показники спермограми

Для отримання результатів зразок сперми досліджують під мікроскопом. Оцінюють такі показники:

1. Кількісні показники:

Нормальна сперма містить не менше двадцяти мільйонів сперматозоїдів на мілілітр та від 40 до 80 мільйонів сперматозоїдів в еякуляті. Зниження кількості сперматозоїдів називаеться олігозооспермією, а повна відсутність сперматозоїдів в еякуляті – азооспермією.

2. Оцінка рухомості сперматозоїдів. В зразку нормальної сперми зазвичай більше половини сперматозоїдів рухаються прямолінійно. Такий рух дозволяє сперматозоїдам проникнути через цервікальний канал в матку та фалопієві труби. Рухомість також необхідна для проникнення сперматозоїду через шар кумулюсних клітин, що оточують яйцеклітину, та через плотну оболонку яйцеклітини – зону пеллюциду. Зниження кількості рухомих сперматозоїдів називається астенозооспермією.

3. Вивчення морфології (будовита форми) сперматозоїдів. Нормальні сперматозоїди мають овальну голівку та слегка хвилястий хвіст. У кожного чоловіка є деяка кількість сперматозоїдів з аномальною будовою. Деякі пацієнти переживають, що патологічні сперматозоїди підвищують ризик вроджених дефектів у плода, але це не так. Більшість  специалістів вважають, що такі сперматозоїди не в змозі нормально рухатися та запліднити яйцеклітину. Разом з тим наявність дуже великої кількості сперматозоїдів з аномальною морфологією снижує здатність до запліднення. Зниження цього показника нижче норми называється тератозооспермією. Існують два види оцінки морфології сперматозоїдів. При першому оцінюють тільки, чи нормальна форма голівки сперматозоїда (критерій ВООЗ), а другий (суворі критерії, або критерії Крюгера) приймає до уваги форму та зовнішній вид всього сперматозоїда. Оцінка морфології по Крюгеру дозволяє з більшою точністю оцінити здатність сперматозоїду проникнути в яйцеклітину; однак для лабораторії це більш важкий процес, і виконується  він тільки в клініках, що займаються лікуванням безпліддя. В нормальній спермі в средньому 13-20 % всіх сперматозоїдів мають аномальну морфологію за критеріями Крюгера, або мінімум 50% за критеріями Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ).

4. Оцінка інших  морфологічних елементів сперми:

Якщо по результатам спермограми встановлено, що вміст сперматозоїдів в спермі знижений або вони являються недостатньо життєздатними, пацієнту необхідно проведення додаткового обстеження.