ru

м. Житомир, площа Путятинська, 2
(офіс-центр "Путятинський" - 4 поверх)

м. Новоград-Волинський,
вул. Н.Оржевської,8, 3й поверх

Кардіотокографія плоду

Кардіотокографія при вагітності

Кардіотокографія (КТГ) – важлива складова частина комплексної оцінки стану плода поряд з УЗД та доплерометрією. За допомогою даної процедури  реєструють маткові скорочення і серцебиття малюка.

Лікар, що спостерігає вагітну жінку, видає направлення на КТГ з 30-го тижня вагітності.

Як проводиться КТГ?

Кардіотокографія являє собою безпечну для матері та дитини процедуру.

Перед  проведенням КТГ  лікар просить жінку прийняти сидяче або напівлежаче положення, при цьому потрібно розслабитися та зручно розташуватися на спині. До живота прикріплять кілька датчиків: ультразвуковий, реєструючий серцебиття малюка та тензодатчик (датчик тиску), за допомогою якого фіксуються скорочення матки. Запис  здійснюється протягом 30 хвилин. Всі дані у вигляді графіків  апарат фіксує на паперовій стрічці.

Кардіотокографія проводиться у фазу активності плода.

Підготовка до КТГ

Рекомендується добре виспатися перед процедурою, налаштуватися, забути про всі проблеми та перекусити. Можна з’їсти маленький шматочок шоколаду, щоб дитина не спала, а була більш активною. Перед початком дослідження обов’язково варто сходити в туалет, так як процедура триває достатньо довго (30-40 хв).

Розшифровка КТГ при вагітності

Результати КТГ  лікар отримує на паперовій стрічці, на якій зображені графіки та кількість балів за Фішером.

При розшифровці кардіотокограми  враховують декілька основних параметрів: базальний ритм, амплітуду, а також частоту відхилень від нього, порідшання та почастішання серцевих скорочень плода. Кожному параметру нараховується від 0 до 2-х балів.

 

По сумі  балів оцінюється стан плода:

8-10 балів – норма;

6-7 балів вказують на можливу наявність початкових ознак гіпоксії плода. Лікар може призначити додаткові дослідження (доплерометрію...);

5 і менше балів є показом до  госпіталізації та лікування в умовах стаціонару.

 

Запис за телефонами: 
(0412) 46-08-46
(096) 049-33-90
(093) 535-32-86