ru

м. Житомир, площа Путятинська, 2
(офіс-центр "Путятинський" - 4 поверх)

м. Новоград-Волинський,
вул. Н.Оржевської,8, 3й поверх

Психологія непліддя

Діагноз «непліддя» ставиться післе одного року безуспішних спроб зачати дитину.

Вірогідно, Ви підозрювали про можливі проблеми в репродуктивній сфері ще до того, як Вам був поставлений заключний діагноз, але часто буває важко змиритися з дійсністю.

Здатність зачати дитину здається чимось, що стається саме собою, і більшість людей не можуть навіть уявити собі повноцінне життя без дітей.

Хоча, в багатьох випадках, сучасні методи лікування дозволяють досягнути бажаної вагітності, перша зустріч з діагнозом «непліддя», як правило, веде за собою важкі переживання.

 

Якщо у Вас або Вашого чоловіка виявлено те ​​чи інше захворювання репродуктивної системи, що перешкоджає зачаттю, Ви далеко не єдині, хто зіткнувся з цією проблемою.  Реакція різних людей на цей діагноз різна і залежить від індивідуальних особливостей і характеру людини. Хоча, можливо, у Вас є друзі і знайомі з такою ж проблемою, і Ви знаєте, що це захворювання досить часто зустрічається. Звістка про те, що Ви або Ваш чоловік страждаєте  на безпліддя, зазвичай є абсолютно несподіваною.


Емоційні переживання, пов'язані з безпліддям (у тому числі з психологічним безпліддям)


При безплідді напруженість і спрямованість емоцій постійно змінюється, і в різні періоди у Вас можуть бути різні почуття і потреби. У цього стану немає фіксованих «етапів», і іноді ваші емоції будуть болісно загострені і напружені, а в інші моменти вони будуть притуплятися. Емоційні переживання, пов'язані з безпліддям, у різних людей значно відрізняються, так само як і способи їх подолання.


Шок - причина психологічного безпліддя


Першою реакцією багатьох пацієнтів, які вперше дізналися про своє безпліддя, є шок і недовіра. Після багатьох років, протягом яких Ви були впевнені, що рано чи пізно у Вас з'являться діти, Ви можете відчувати почуття, що Ваші життєві плани повністю зруйновані. Шок зазвичай триває недовго і насправді є захисною реакцією психіки, що допомагає вам примиритися з дійсністю.


Заперечення - причина психологічного безпліддя


Першою Вашою думкою може бути - «це не могло статися зі мною», і заперечення цієї проблеми замість її аналізу. Фаза заперечення служить визначеною метою, дозволяючи вам з чоловіком за певний термін звикнути до думки про безпліддя. Заперечення стає нав'язливим і небезпечним, якщо воно триває протягом тривалого часу і не дозволяє вам усвідомити наявність цієї проблеми. У цьому випадку час може бути втрачено, і ефективність подальшого лікування може бути нижче, так як результативність усіх методів лікування безпліддя знижується з віком жінки.


Провина - причина психологічного безпліддя


В деякі моменти Ви можете думати, що безпліддя - це покарання за якісь вчинки в минулому, наприклад, за сексуальну активність або аборт. Крім того, Ви можете відчувати себе винною у тому, що позбавляєте Вашого здорового чоловіка можливості мати дітей, а Ваших батьків - можливості мати онуків, особливо якщо ви їх єдина дитина. Вина - абсолютно неконструктивне почуття, але, на жаль, часто зустрічається у безплідних пацієнтів.


Звернення до релігії


Це дуже поширена реакція, особливо якщо Ви вірите в Бога. Ви починаєте молитися, відвідуєте церкву, мечеть або синагогу, вносите пожертвування, і обіцяєте собі, що будете хорошою людиною до кінця своїх днів, якщо тільки Бог подарує вам вагітність. Деякі здійснюють паломництво по святих місцях і відвідують численні храми і чудотворні ікони.
Інші ж звертаються до різних знахарів, екстрасенсів, «народних цілителів», і нерідко встигають витратити багато часу і грошей на таке «лікування», перш ніж вирішують звернутися  за допомогою до традиційної медицини.


Злість - причина психологічного безпліддя


Злість породжується відчуттям, що безпліддя - це несправедливо. Дізнавшись про своє безпліддя, Ви можете відчувати величезну злість і розчарування через неможливість змінити ситуацію. Вагітні жінки можуть викликати у вас гнів, і може з'явитися злість на лікарів, друзів, родичів, які, як вам здається, не розуміють ваших проблем і переживань. Ці почуття абсолютно нормальні, але , якщо злість загнати всередину, вона може перерости в депресію.


Депресія - причина психологічного безпліддя


Переживання, пов'язані з безпліддям, нерідко призводять до депресії. Безпліддя руйнує мрії про довгоочікувану вагітність, народження дитини, материнство або батьківство. Ваша скорбота - це скорбота про те, що могло б бути, про нездійсненний життєвий досвід, і цю втрату буває особливо важко пережити.
При безплідді Ви ніколи не можете бути впевнені в тому, що Вам вдасться завагітніти, і навіть причина безпліддя може бути до кінця незрозуміла. Тому Вашому смутку нема на чому сконцентруватися, і Ви перебуваєте в постійній надії, що «може бути, вийде на цей раз».
Друзі та родичі часто недооцінюють психологічні проблеми безплідного подружжя, і в результаті безплідна пара відчуває себе в ізоляції. Депресія - це нормальна відповідь вашої психіки на ту ненормальну ситуацію, в якій Ви опинилися.


Самотність


Відчуття самотності робить боротьбу з безпліддям набагато важчою. Багато людей не в змозі зрозуміти складні почуття, які відчувають безплідні пари. «Перестань про це думати, розслабся, і ти швидко завагітнієш» або «усиновіть дитину, і потім у Вас народиться і своя власна» - це приклади нетактовних зауважень, які можуть заподіяти багато болю. У Вас можуть змінитися відносини з друзями і членами сім'ї, які не розуміють і не можуть розділити ваші почуття.


Втрата контролю


Багато пар планують народження дитини так само, як і інші важливі події у своєму житті. До певного моменту Ви, мабуть, цілком успішно досягали поставлених перед собою цілей. Коли Ви усвідомлюєте, що Ви не можете контролювати цю сторону свого життя, це може вплинути на вашу самооцінку. Вам буде здаватися, що ви не в змозі контролювати не тільки свої життєві плани, але й своє власне тіло. Можливо, Ви перестанете приділяти достатньо уваги іншим проблемам і будете відкладати їх вирішення, сконцентрувавшись на подоланні безпліддя. Однак чим більше Ви будете нехтувати іншими аспектами свого життя, приділяючи всю увагу безпліддю, тим сильніше  будете відчувати, що не в змозі контролювати своє життя.


Безвихідь


Почуття безвиході є результатом циклів емоційного підйому та занепаду, пов'язаних з безпліддям і його лікуванням. Ви будете сповнені надій на початку лікування, поступово втрачаючи всяку надію в разі повторних безуспішних спроб. Вам може здаватися, що з плином часу стане легше, але це не так, і при кожній невдачі старі рани ( які, як Ви сподівалися, вже загоєні ) відкриваються знову. Зрештою, кожен раз, коли Ви починаєте лікувальний цикл (особливо коли це новий метод, який Ви ще жодного разу не пробували, або новий лікар), завжди йдете на це з надією, що цього разу у вас все вийде.
Дуже складно зберігати надію і позитивний настрій після численних розчарувань. Для цього може знадобитися консультація професійного психолога .


Вплив безпліддя на подружні стосунки


Важливо пам'ятати, що безпліддя - це проблема сімейної пари. Нерідко ті чи інші фактори безпліддя є і у чоловіка, і у жінки, а не тільки у одного з подружжя. Але, що б не було причиною безпліддя, подружжя  зазвичай по - різному на нього реагують. Ваша особиста реакція залежить від Вашого характеру, життєвого досвіду, відношення до подолання труднощів. Ви можете відчувати надію і оптимізм в той час, як Ваш партнер відчуває безвихідь і смуток, або Ви можете звинувачувати один одного, особливо якщо тільки один з партнерів безплідний.
Чоловіки та  жінки по - різному ставляться до безпліддя. Більшість жінок з підвищеною увагою стежать за своїм менструальним циклом. В результаті, початок кожної менструації може приносити важкі психологічні переживання. Він свідчить про відсутність вагітності після місяця надії і про необхідність починати все заново. Чоловіки зазвичай мовчки переносять страждання, пов'язані з безпліддям, оскільки вони не звикли ділитися репродуктивними проблемами, в той час як жінки більш вільно обговорюють проблеми подібного роду.


Спілкування


У ході діагностики та лікування безпліддя стиль спілкування у Вашій сім'ї може змінитися. Можливо, ви будете уникати відкритого висловлювання своїх думок, щоб захистити Вашого партнера від неприємних переживань. Однак, придушення своїх почуттів породжує злість і образу, створюючи додаткову напруженість у стосунках.
Постарайтеся не забувати про взаємини зі своїм партнером. Переконайтеся, що Ви розумієте, які почуття переживає Ваш чоловік на кожному етапі лікування. Ви обоє можете переживати суперечливі почуття з приводу лікування і навіть з приводу необхідності мати дітей. Це нормальна реакція, і ваші взаємні очікування повинні бути реалістичними.
Підтримуйте відкриті відносини зі своїм чоловіком в цей важкий час. Спробуйте ближче познайомитися в Медичному центрі або через Інтернет з іншими безплідними парами. Ви не тільки відчуєте себе менш самотніми, але й зможете дізнатися про різні шляхи подолання стресу, пов'язаного з безпліддям.
У безплідних сім'ях жінка, як правило, є більш говірким і емоційним партнером. Це часто веде до того, що вона постійно думає і говорить про безпліддя, і весь її світ обертається навколо того, як зачати дитину. Вона каже (або скаржиться, або кричить, або плаче ) про це, і бажає , щоб чоловік зміг відчути всю глибину її болю. Він намагається підтримувати її, але, схоже, ніколи не може зробити або сказати саме те, що потрібно, тому він замикається і відмовляється говорити на цю тему, створюючи цим ще більшу напругу . Щоб не допустити того, що безпліддя стане всепоглинаючим фактором, і розірвати це порочне коло нескінченних монологів, при якому не відбувається продуктивного спілкування, Мерле Бомбардьєрі з американської асоціації безплідних пацієнтів РЕЗОЛВ радить застосовувати «20 - хвилинне правило». Кожен вечір Ви повинні виділити певний час на те, щоб поговорити про безпліддя. Використовуйте таймер, щоб обмежити час кожного із подружжя двадцятьма хвилинами, і нехай спочатку говорить один, а потім інший. То , хто в даний момент мовчить, повинен уважно слухати.
Ця методика допомагає досягти таких результатів:
- Дружина буде говорити про безпліддя менше, і виражатися більш коротко.
- Чоловік буде готовий її вислухати, тому що у нього буде впевненість в тому, що це триватиме не дуже довго.
- Дружина буде відчувати, що у неї є зацікавлений слухач, і що її підтримують.
- Залишок вечора можна провести за більш приємними заняттями.
- Вам обом буде легше, якщо ви будете бачити, що інший почувається краще.
- Цілком імовірно, що, в міру того, як дружина буде відчувати меншу потребу говорити про безпліддя, чоловік стане більш відкрито висловлювати свої почуття, і дружині вже не доведеться «страждати за двох».
Безпліддя вносить в сімейні стосунки значну напругу. Нерідко шлюби розпадаються через той тиск, якому їх піддає безпліддя. Проте, якщо у Вас буде достатньо витримки, щоб разом подолати цю життєву кризу, Ви побачите, що, навчившись боротися, Ви і Ваш партнер стали ближче, оскільки Ви ділили переживання в цей важкий час, - і Ваш шлюб стане міцнішим, ніж більшість шлюбів, тому що разом Ви пройшли через всі випробування і вистояли.


Секс


Секс - це теж один з видів спілкування, але лікування безпліддя, безумовно, накладе відбиток на ваші сексуальні відносини. Проблеми із зачаттям діють руйнівно на самооцінку і сексуальність. Ці негативні емоції знаходять відображення і в спальні, де,власне кажучи, і почалися всі проблеми.
Проведення статевих актів за графіком може знищити спонтанність і інтимність. Секс може сприйматися як обов'язок, а не як задоволення. Дуже важливо, щоб Ви з партнером приділяли якийсь час інтимним стосункам для взаємного задоволення, без думок про зачаття. Взаємний масаж або романтична вечеря допоможуть підтримати ваші любовні відносини. Намагайтеся зробити духовну близькість і задоволення одним із пріоритетів свого життя.


Подолання психологічних проблем


Безпліддя і стрес


Стрес, випробовуваний подружньою парою, є не тільки емоційним або психологічним - лікування безпліддя може нести з собою і сильний фізичний стрес. Аналізи крові, ін'єкції, гістеросальпінгограми, спермограми, інсемінації і операції можуть бути болісними, неприємними і бентежними.
На це накладається і значний фінансовий стрес, і він є особливо гострим для небагатих пацієнтів. Лікування безпліддя коштує дорого, і це є серйозною проблемою. Багато пацієнтів припиняють лікування, тому що вони не можуть собі цього дозволити, і з цим дуже важко змиритися, особливо якщо вони знають, що могли б завагітніти, якби тільки могли дозволити собі лікування.
Деякі гормональні препарати, прийом яких вам може знадобитися, викликають перепади настрою і емоційні розлади, ускладнюючи вашу боротьбу зі стресом.
Деякі моменти викликають особливо великий стрес:
- Необхідність проводити статевий акт суворо в певний час.
- Початок менструації після невдалого циклу лікування.
- Необхідність відповідати на питання друзів і членів сім'ї з приводу безпліддя. Багато з цих питань будуть безтактними і болючими.
- Необхідність поєднувати лікування з жорстким графіком роботи.
- Прийняття рішення про те, який метод лікування вибрати.
- Очікування результатів діагностики і лікування: чи в нормі показники спермограми, чи запліднилися яйцеклітини, і т. д.
Є ряд кроків, зробивши які, ви можете знизити стрес, пов'язаний з безпліддям. Насамперед, пам'ятайте про те, що Ви і Ваш партнер - різні люди, з різними почуттями і характерами. Ви не можете розраховувати, що Ваш чоловік буде відчувати або поводити себе певним чином, або що Ви обидва будете одночасно відчувати однакові почуття.
Навчіться концентруватися на тих факторах, які ви можете контролювати ( наприклад, припинення куріння), а не на тих, які не піддаються Вашому контролю (наприклад, Ваш вік).
У кожному циклі лікування сподівайтеся на краще, але готуйтеся до гіршого. Якщо Ви завагітнієте, це буде чудово, але Ви повинні також заздалегідь продумати, що робити далі, якщо цього не станеться, щоб не опинитися в стресовій ситуації, якщо лікування виявиться невдалим. Багато пар відмовляються думати про можливу невдачу і планують лікування тільки на один цикл вперед. Це не дуже реалістично і, роблячи таким чином, Ви тільки обманюєте себе. Залишаючись реалістом, ви зможете справлятися зі стресом в ході лікування. Ви повинні будувати плани, що включають від 4 до 6 циклів лікування, щоб забезпечити собі досить високі шанси на успіх.


Прагніть до інформованості


Вивчіть більше інформації про безпліддя і його лікування. Почніть вивчення з будови і функціонування репродуктивної системи. Попросіть вашого лікаря повідомити Вам інформацію настільки глибоко, наскільки Ви в змозі її зрозуміти. Прочитайте книги та статті про безпліддя, задайте питання і обговоріть Ваші проблеми з різними фахівцями. Ви будете почувати себе більш впевнено, якщо будете розуміти мету різних обстежень і процедур.


Діліться своїми почуттями

Приготуйтеся до важких випробувань

 

Певні моменти Вашого повсякденного життя можуть стати болючими. Народження дитини у друзів, вагітність знайомої і навіть телевізійна реклама памперсів можуть викликати складні емоції. Пам'ятайте, що Ви не зобов'язані брати участь у заходах, які Вас засмучують. Якщо ви відчуваєте, що відвідування подруги, яка нещодавно народила може бути для вас болючим, обмежтеся телефонним дзвінком з привітаннями .

Час стає ворогом, це стосується безперервного цокання «біологічного годинника» або нескінченного очікування наступної менструації. Кілька останніх днів перед початком чергової менструації можуть бути пеклом для вас обох. Невизначеність вбиває - і Ви кожен день затримуєте дихання, очікуючи, чи почнеться менструація. Кожен болісний спазм або крапелька виділень уважно досліджуються, і, якщо менструація затримується, у вашій душі поселяється надія. Потім, коли починається кровотеча, всі повітряні замки руйнуються, і ви стаєте безутішні. Іноді ви думаєте - а чи варто це того,  щоб починати все заново?

Лікування теж важко переноситься, тим більше ви знаєте, що для більшості методів лікування безпліддя неможливо передбачити, яким буде їхній результат. Імовірність зачаття в лікувальному циклі часто менше, ніж вірогідність невдачі. Досягти успіху можна, як правило, лише повторивши лікування кілька разів, і це може бути істинною мукою! Ви повинні бути реалістичними з приводу Вашого шансу зачати - це допоможе пом'якшити гіркоту невдачі. Деякі жінки вважають, що Вони повинні підтримувати оптимістичний настрій незалежно ні від чого, і завжди робити вигляд, що все в порядку. Але якщо Ви будете робити вигляд, що все гаразд, тоді як всередині ви розбиті, це тільки обтяжать вашу ношу.

Очікування того моменту, коли Ви завагітнієте, змушує Вас відкладати все інше. Ви не можете нічого планувати, тому що не впевнені в тому, що чекає вас попереду. Чи їхати в наступному місяці у відпустку - а раптом ви завагітнієте?  Чи варто міняти роботу - а якщо ви завагітнієте і все одно підете в декрет? Якщо роботу важко поєднувати з графіком лікування, може, варто звільнитися - а раптом ви не завагітнієте, і що робити далі? Ці роздуми болісні - Ви не тільки не можете зачати дитину, але не можете і розпоряджатися іншими сторонами свого життя! Ви повинні спробувати відокремити безпліддя від інших важливих життєвих аспектів і пам'ятати про те, що Ви гідна людина незалежно від того, безплідні ви чи ні. Жінкам, як правило, доводиться важче, ніж чоловікам, тому що їм з дитинства вселяють, що їх основне призначення - бути матір'ю. У Вашій ситуації занурення в роботу має велике значення, тому що вона підтримає вашу зайнятість і піднімає вашу самооцінку, підтверджуючи те, що ви і так знаєте, - що можете зробити багато корисного в житті незалежно від вашої плодючості .

 

Спілкування з друзями та родичами може стати складним, якщо Вони задають необдумані і нетактовні питання про безпліддя. Найбільш типові болючі питання та зауваження включають наступні:

- Ну коли ж ви плануєте завести дитину? Не забувайте, що молодшими ви не стаєте.

- Коли ж ви перестанете приділяти стільки уваги своїй кар'єрі і заведете дитину?

- Схоже, що ми вже ніколи не станемо бабусею і дідусем.

- Я чула, що вони зараз навчилися робити дітей в пробірці, може вам теж варто спробувати?

- У крайньому випадку, ви завжди зможете усиновити дитину.

Багато, навіть дуже освічених людей вважають, що лікування безпліддя методом ЕКЗ - це лікування для обраних, і навіть порівнюють його з пластичною хірургією. При цьому вони забувають про те, що безпліддя - це серйозна медична проблема: це і хвороба, і життєва криза! Інші займаються моралізаторством і кажуть, що безплідним парам слід усиновити дитину замість дорогого лікування. Хоча усиновлення і є прекрасним способом створити повну сім'ю, не для всіх воно прийнятно, і змушувати подружжя йти на це в той час, коли вони самі до цього не готові - це нечесно.

Питання та зауваження інших людей можна використовувати, щоб докладніше викласти свою проблему близьким друзям, або ж щоб припинити всяке наступне обговорення. Будьте тверді і ввічливі - і не дозволяйте собі займати оборонну позицію. Зрештою, якщо питання задано, це ще не означає, що воно заслуговує відповіді, тому Ви повинні з посмішкою дати зрозуміти, що це не їхня справа, не будучи при цьому грубими. Продумайте, як Ви будете відповідати на подібні питання, і сплануйте фрази, якими ви будете успішно підтримувати розмову. Між безплідними парами і навколишнім світом, для якого не існує проблеми безпліддя, є безліч емоційних бар'єрів, і ви повинні навчитися долати їх.

Іноді Ви будете неминуче потрапляти в ситуації, пов'язані з вагітністю та вихованням дітей, наприклад, розмови на роботі або за святковим столом. Деякі з ваших подруг і знайомих вагітніють в період вашого лікування. Свята та дні народження також можуть засмучувати вас, оскільки вони нагадують, що час минає. Спілкування з чоловіком, близькими друзями, іншими безплідними пацієнтами або з психологом допоможуть вам пережити ці важкі випробування.

 

Встановіть межу

 

Ви і Ваш чоловік повинні намітити межу лікування, і це допоможе вам відчути, що Ви контролюєте ситуацію, зменшить стрес, і допоможе визначити Ваші цілі більш чітко. Вирішіть, яке лікування Ви готові зробити і коли готові його припинити в разі невдачі. Зважтеся зробити перерву, якщо лікування стає джерелом стресу. Відпочинок від лікування допоможе Вам відновити сили, переосмислити свої очікування і, можливо, подумати про альтернативи.

 

Використовуйте спеціальні методики боротьби зі стресом

 

Напевно, найкращий загальний підхід до подолання стресу сформульований Куртом Воннегутом, і звучить він так: " Господи, дай мені смирення для того, щоб прийняти те, що я не можу зрозуміти; сили, щоб змінити те, що я можу змінити; і мудрість, щоб відрізнити одне від іншого".

Пам'ятайте про те, що жоден з методів подолання стресу не є універсальним для всіх випадків; комбінація різних підходів, як правило, більш ефективна. Крім того, те, що підходить для однієї людини, не обов'язково ефективне для іншої. Існує багато дуже корисних книг, які детально розглядають різні техніки подолання стресу (стрес менеджменту). Великий плюс полягає в тому, що ці методики допоможуть вам боротися зі стресом і в інших сферах життя. Деякі з цих методик, яким ви можете навчитися, щоб навчитися долати стрес, пов'язаний з безпліддям, включають: протистресове дихання, послідовну м'язову релаксацію, локальну концентрацію, раціональне сприйняття навколишнього оточення, аутотренінг, самомасаж , візуалізацію, і інше.

Способи подолання стресу в різні моменти життя можуть відрізнятися. У якийсь момент вам допомагатиме певна методика, а пізніше вона може виявитися зовсім марною. Кожному необхідно знайти свій власний ефективний спосіб справлятися зі стресом, і іноді для цього може знадобитися допомога.

 

Коли може допомогти психологічне консультування

 

Безпліддя часто є джерелом емоційної нестабільності, і консультація професійного психолога допоможе впоратися з цим. Ви можете настільки зануритися в проблему безпліддя, що Вам буде важко приймати рішення в інших сферах свого життя. Відчуття невпевненості і депресія можуть вплинути на взаємини з іншими людьми і на здатність отримувати задоволення від життя. Психолог допоможе Вам розібратися у своїх почуттях і пережити страждання, пов'язані з безпліддям. За допомогою психолога Ви зможете переглянути свої пріоритети, знайти шляхи відновлення самооцінки і навчитися долати стрес.

Вам слід знати про деякі ознаки, що вказують на серйозну депресію. Якщо Ви постійно відчуваєте тугу, безвихідь або власну непотрібність, вам слід звернутися до психолога або психотерапевта. Інші ознаки включають підвищену чутливість, вразливість, провину, відмову від спілкування та участі в різних заходах, і думки про самогубство. Фізичні симптоми депресії включають безсоння або підвищену сонливість, зміни апетиту, надмірну втому або втрату сексуального потягу. На щастя, за допомогою кваліфікованого фахівця вилікувати депресію не дуже складно.

 

Прийняття рішень

 

Боротьба з безпліддям вимагає прийняття різних рішень. Долаючи психологічні проблеми, пов'язані з безпліддям, Ви з чоловіком в той же самий час будете приймати безліч рішень, пов'язаних з діагностикою та лікуванням. При цьому Вам буде потрібна і фізична, і емоційна енергія, а також певна стратегія, яка допоможе Вам розібратися у власних почуттях і у великому потоці різноманітної інформації.

 

Визначте свої цілі

 

Швидше за все, Вашою первинною метою було мати дитину, біологічно пов'язану з Вами і Вашим чоловіком. Через безпліддя Вам, можливо, не вдасться досягти цієї мети. Проаналізуйте свої найпотаємніші почуття з приводу сім'ї, дітей, материнства і батьківства . Можливо, Ви виявите, що Вам потрібно переоцінити свої початкові плани, щоб знайти ту сім'ю, яка Вам потрібна. Наприклад, багато пар беруть до уваги той факт, що їх головна мета - стати батьками, навіть якщо бути генетичними батьками вони не можуть.

Коли Ви з чоловіком визначите свої цілі і оціните наявні можливості, виявиться, що у Вас є чотири варіанти вибору. Залежно від причини вашого безпліддя та можливостей його успішного лікування буде потрібно вибрати як мінімум один з таких варіантів:

 

• Прагнути до народження власної генетичної дитини, не припиняючи діагностичних і лікувальних процедур, а в разі потреби вдатися до послуг сурогатної матері.

• Прагнути до народження дитини, біологічно пов'язаної з одним із подружжя, за допомогою донорської сперми або донорських яйцеклітин.

• Усиновити генетично не пов'язану з Вами дитину.

• Продовжити життя без дітей .

Для деяких безплідних пар єдиними прийнятними варіантами є народження власної генетичної дитини або бездітність. Для інших усиновлення або народження дитини, генетично пов'язаного тільки з одним з подружжя, може бути краще, ніж відсутність дітей взагалі.

Деякі пари можуть продовжувати лікування безпліддя протягом багатьох років, і зрештою, досягти віку, в якому складно отримати дозвіл на усиновлення. Більше того, оскільки плодючість жінки знижується з віком, шанси на успішне лікування з віком також знижуються. Ви, Ваш чоловік і Ваш лікар повинні враховувати ці фактори при оцінці наявних у Вас можливостей вибору. Якщо Ви молоді, може існувати високий шанс для настання вагітності без дорогих процедур. Тому Ви можете поки не вдаватися до них. Якщо ж Ви старші, і шансів зачати  менше, може знадобитися більш інтенсивне лікування, оскільки час для вас на вагу золота.

 

Розгляньте різні варіанти лікування

 

Хоча у деяких пар зустрічається безпліддя неясного генезу (нез'ясоване безпліддя), в більшості випадків лікарі можуть визначити один або більше факторів, що призвели до зниження фертильності. Залежно від причини безпліддя існують наступні варіанти вирішення проблеми:

• Медикаментозне лікування одного з партнерів з метою підвищення фертильності

• Хірургічна операція для корекції структурних порушень репродуктивних органів

• Допоміжні репродуктивні технології, що допомагають зачаттю, такі як ЕКЗ.

• Інсемінація донорською спермою, якщо у чоловіка відсутня достатня кількість сперматозоїдів нормальної якості.

• Використання донорських яйцеклітин, якщо у жінки відсутні здорові яйцеклітини.

• Сурогатне материнство, якщо жінка не може виносити і народити дитину.

• Усиновлення.

 

Запитайте лікаря

 

Після докладного обстеження кожного із подружжя Ваш лікар визначить причини безпліддя і порекомендує певний метод лікування. У той час як лікар зобов'язаний правдиво обговорити з Вами шанси на настання вагітності, тільки Ви і Ваш партнер можете вирішити, на яке лікування Ви готові піти, щоб завагітніти. Обстеження та лікування в багатьох відносинах можуть бути джерелом стресу. Вам дуже важливо прийняти спільне рішення про цілі і прийнятні  методи лікування.

Запитайте у лікаря, щоб отримати достатньо медичної інформації, необхідної для прийняття усвідомленого рішення :

• Наскільки даний метод підвищить наші шанси на досягнення вагітності?

• Які потенційні ризики, ускладнення і побічні ефекти?

• Протягом якого часу ми повинні продовжувати це лікування, щоб воно дало результат?

• Чи не завадить лікування даним методом іншим варіантам лікування в подальшому?

• Яка вартість даного лікування?

• Якщо цей метод виявиться безрезультатним, чи будуть у нас інші варіанти лікування?

Лікар допоможе вам визначити ризик, матеріальні витрати і витрати часу, пов'язані з конкретним методом лікування. Вам слід дізнатися, які ваші шанси на досягнення вагітності без лікування і наскільки це лікування збільшить ваші шанси. Завжди враховуйте емоційні зусилля і фінансові витрати, пов'язані з тим чи іншим методом лікування безпліддя. Ви повинні вирішити, скільки часу у вас є, який фізичний і психологічний ризик ви готові нести, і яку кількість грошей ви готові витратити.

Розгляньте кожен із запропонованих вашим лікарем варіантів. Вивчіть якомога більше інформації. Проаналізуйте всі варіанти з точки зору ризику, шансів на успіх, витрат часу і грошей. Ви і Ваш чоловік повинні бути достатньо поінформовані про кожен із варіантів, щоб приймати усвідомлені рішення .

 

Якщо вагітність не наступила

 

Якщо вагітність не наступила після того, як Ви дотримувалися наміченого плану лікування протягом встановленого Вами періоду часу, спробуйте заново оцінити свої плани і можливості. Ви можете припинити подальше лікування або спробувати інший метод лікування. Подружжя нерідко мають різні погляди на цю проблему. Відкрите спілкування допоможе вам удвох прийняти найкраще рішення. Консультація психолога може виявитися корисною в разі незгоди між вами і чоловіком з приводу продовження або припинення лікування, а також для виявлення ваших справжніх мотивів. Тільки усвідомивши свої справжні мотиви і бажання, ви зможете прийняти правильне рішення.

 

Рішення припинити подальше лікування

 

Одне з найбільш важких рішень - чи варто продовжувати лікування. Ви і Ваш чоловік можете задавати собі питання: «Коли буде зрозуміло, що ми зробили все, що було в наших силах?» і «Як ми дізнаємося, що треба продовжувати лікування?». Безплідним парам часто буває складно відповісти на ці питання. Насамперед, майже завжди з'являється новий метод лікування, який обіцяє нові можливості і дає нові надії. Ви можете вирішити, що не можна відмовлятися від нового методу після того, як до цих пір спробували все можливе. Крім того, лікар не завжди своєчасно рекомендує припинити лікування, оскільки лікарі зазвичай оптимістичні і вважають, що лікування рано чи пізно допоможе. Іноді цей оптимізм впливає на їх здатність давати об'єктивні поради з приводу закінчення подальшого лікування.

Деякі подружжя потрапляють в залежність від лікування, і готові піти на все, щоб виконати свою мрію і народити дитину - вони живуть надією. Багато прив'язані до фантазії, що «ще одна спроба» призведе до вагітності.

Більшість пацієнтів все життя прожили у впевненості, що якщо вони будуть дуже старатися, то у них обов'язково все вийде, і рішення припинити лікування здається їм «капітуляцією» або нестачею наполегливості, яка могла б привести до перемоги.

Коли ж Ви дізнаєтеся, що з Вас досить? Постарайтеся не пропустити наступні ознаки:

- Ви відчуваєте себе емоційно і фізично втомленим тривалий час;

- Ви відчуваєте смуток і депресію набагато частіше, ніж раніше;

- Вам стало складніше оптимістично ставитися до наступного циклу лікування;

- Вам стає все складніше чітко дотримуватися інструкцій лікаря;

- Відбулося значне погіршення у ваших стосунках з чоловіком. Ви сваритеся набагато частіше, ніж раніше;

- Іноді Ви задаєте собі питання, навіщо  взагалі все це робите;

- Думка про припинення подальших спроб лікування здається вам вирішенням багатьох ваших проблем.

Є безліч причин, по яких варто подумати про припинення лікування, і вам не варто чекати того моменту, коли Ви будете повністю морально і фізично виснажені, перш ніж прийняти таке рішення.

Ваш чоловік може не погодитися з Вами з приводу моменту, коли слід припинити лікування. Не забувайте, що різні люди по- різному ставляться до проблеми безпліддя, і їх думки і погляди на цю проблему нерідко змінюються з часом.

 

Перед обличчям вибору

 

Якщо Ви вважаєте, що готові припинити лікування, кілька кроків допоможуть Вам утвердитися в цьому рішенні. Вам допоможе складання графіка, навіть якщо пізніше Ви його зміните. Наприклад, можете вирішити продовжувати спроби лікування протягом року або до свого наступного дня народження. Або ж вирішите взяти «відпустку» від лікування. Після перерви Вам, можливо, буде легше вирішити, продовжувати або закінчити лікування.

Поговоріть з іншими, хто вже вирішив припинити подальші спроби, особливо якщо Ви самі ще не визначилися. Запитайте, як вони прийшли до цього рішення і що вони відчувають у зв'язку з цим. Психолог також може допомогти у прийнятті такого рішення. Безпліддя, з його нескінченними обстеженнями і циклами лікування, швидше за все, означало, що ваше життя перебувало в підвішеному стані. Але, пройшовши через тугу і смуток і подолавши їх, Ви зможете рухатися далі. Пам'ятайте, що Ви повинні пережити втрату можливості мати дитину, перш ніж приймати це рішення. Переживши цю втрату, Ви розлучитеся із сумом, зі своїми нездійсненними мріями, замінивши їх рішучістю і спокійною реальністю.

Якщо всі спроби лікування безпліддя виявилися безрезультатними, прийміть той факт, що безпліддя назавжди залишиться одним із аспектів Вашого життя. Рішення усиновити дитину або залишитися бездітними дасть Вам певну рішучість і спокій, але біль через безпліддя може залишитися. Однак, після того як Ви повністю примиритесь зі своїм рішенням, швидше за все  виявите, що ця біль поступово вщухла.